ads
رئيس التحرير
ads

السيد الرئيس عبد الفتاح السيسي، يلتقي بالعاصمة الأردنية عمان، مع الملك عبد الله الثاني عاهل الأردن.

الثلاثاء 02-04-2024 23:28

كتب

إبراهيم شحاته

التقى السيد الرئيس عبد الفتاح السيسي، امس بالعاصمة الأردنية عمان، مع الملك عبد الله الثاني عاهل الأردن.
وصرح المتحدث الرسمي باسم رئاسة الجمهورية، المستشار د. أحمد فهمي، أن الزعيمين أشادا خلال المباحثات بالعلاقات التاريخية الوثيقة والمتميزة التي تربط بين البلدين الشقيقين على جميع المستويات، مؤكدين الحرص المتبادل على تطوير هذه العلاقات الأخوية، وتعزيز التعاون المشترك في جميع المجالات.
وأضاف المتحدث الرسمي أن اللقاء تضمن التوافق على أهمية مواصلة التنسيق والتشاور تجاه تطورات القضايا الإقليمية والدولية، وعلى رأسها الأوضاع في قطاع غزة، حيث تم تأكيد ضرورة الوقف الفوري لإطلاق النار، في ظل ما يتعرض له القطاع وسكانه من كارثة إنسانية تصل إلى حد المجاعة وتدمير سبل العيش، محذرين من العواقب الخطيرة لأية عملية عسكرية في مدينة رفح الفلسطينية، ومطالبين المجتمع الدولي بالاضطلاع بدوره لضمان إنفاذ الكميات الكافية من المساعدات الإنسانية دون عراقيل لإغاثة المنكوبين في كافة مناطق القطاع، كما تم التشديد على رفض تهجير الفلسطينيين خارج أراضيهم، والتمسك بحل الدولتين الذي يضمن قيام الدولة الفلسطينية المستقلة، ذات السيادة، على حدود عام 1967، وعاصمتها القدس الشرقية، كأساس للتسوية العادلة والشاملة للقضية الفلسطينية.
Today, President Abdel Fattah El-Sisi met with King of the Hashemite Kingdom of Jordan, His Majesty King Abdullah II bin Al-Hussein, in the Jordanian capital, Amman.
Spokesman for the Presidency, Counselor Dr. Ahmed Fahmy, said the two leaders lauded the close and outstanding historical relations between the two countries across all levels, emphasizing mutual commitment to further advancing relations and strengthening cooperation in all domains.
There was an alignment in views with regard to the importance of continuing coordination and consultations on developments in regional and international issues, including the situation in the Gaza Strip. President El-Sisi and His Majesty King Abdullah II reiterated the utmost urgency for an immediate ceasefire, given the humanitarian catastrophe, starvation and devastation of livelihood that people in Gaza have been enduring. The two leaders warned against the grave and severe consequences of any military operation in the Palestinian city of Rafah. They called on the international community to assume its role in ensuring the unfettered delivery of sufficient humanitarian aid into the sector to provide relief to the affected people in all parts of the sector. President El-Sisi and Jordan’s King Abdullah II reaffirmed their categorical rejection of the displacement of the Palestinians outside their territories and their commitment to the two-state solution, which envisages the establishment of an independent, sovereign Palestinian state, along the June 4, 1967 borders with East Jerusalem as its capital, as the basis for a just and comprehensive settlement of the Palestinian issue.
ads

اضف تعليق